Entertainment

Nika Rodek – Čakovčanka u dresu Trešnjevke 2009 i Hrvatske reprezentacije!

Popričali smo s jednom od najtalentiranijih košarkašica na ovom području, igračicom koja je svoje prve korake napravila u Ženskom košarkaškom klubu Radost iz Čakovca, a svoj put nastavila u zagrebačkoj Trešnjevci 2009 i reprezentaciji Hrvatske.


Nika Rodek na europskom prvenstvu u Bugarskoj 2019.


Bok Nika! Reci nam nešto o sebi, postignućima u sportu i šire..

Evo ja sam Nika Rodek i treniram košarku. Pohađam Sportsku gimnaziju u Zagrebu. Trenutno igram za zagrebački klub Trešnjevka 2009. Moje najveće postignuće u ovom sportu je zapravo nastup za reprezentaciju 2019. godine kada smo moja ekipa i ja osvojile 3. mjesto na Europskome prvenstvu B divizije te smo tako osigurale u mjesto u elitnoj A diviziji što je bio jako veliki uspjeh za nas. Također sa Trešnjevkom sam osvojila Waba ligu U15 i U17 i prvenstvo Hrvatske, također U15 i U17. Ima još puno lijepih pobjeda ali mislim da su mi ove bile najdraže.

Kako je počela tvoja košarkaška priča? Kako si se našla u ovom sportu?

Naime moja sestra je prva započela igrati košarku za klub Žkk Radost Čakovec. Također, moj tata je bio košarkaš, pa su me nekako njih dvoje i povukli u košarkaške vode. Moji prvi koraci u razvijanju su upravo počeli u Žkk Radosti u Čakovcu. Tamo sam nekako i stasala kao igračica i naučila sam većinu toga što sada znam. Od srca sam zahvalna svim trenerima koji su me trenirali tamo.


Najkorisnija igračica (MVP) Final-Foura WABA  U15 lige 2018/19


Koliko je truda i treninga potrebno da se uspije u sportu?

Jako puno truda je potrebno kako bi se uspjelo u sportu, ne samo u sportu već i općenito u životu. Bilo je puno odricanja, a od nekih stvari koje su ajmo reći “normalne” za tinejđere, kao naprimjer  rođendanske zabave  i druženja , ali se nekako nakraju sve isplatilo.

Može li se uskladiti sport sa školom, odnosno učenjem?

Sa dobrom organizacijom i voljom naravno da se mogu uskladiti škola i sport. Ali mislim da je volja najvažnija stvar što se tiče toga.

Sad kad si se preselila u Zagreb i eto sad se već udomaćila tamo, kako bi usporedila život, treninge i školu u Zagrebu i Čakovcu?

Život u Zagrebu je ubrzan i možda malo naporniji nego u Čakovcu. Treniram 2 puta na dan i treninzi su dosta naporni. Traju po 2 h, puno se više radi na snazi i obrađuje taktika i igra na brzinu.

Gdje se vidiš u budućnosti? Kakvi su ti planovi?

Pa za sada nemam nikakve planove za budućnost jer mislim da sam još jako mlada da razmišljam o tome. Jedna stvar koju si za sada želim je da ostanem zdrava i neozlijeđena i da se još više razvijem u igračkome smislu.

Što imaš za poručiti budućim sportašicama (košarkašicama) koje se dvoume oko sporta?

Sport je uistinu jedna od ljepših stvari u životu. Stječu se nova poznanstva i prijateljstva, putuje se i zabavlja se što je i najvažnije. Samo treba biti uporan i vjerovati u sebe i tako se može uspjeti ne samo u sportu, već u svakome cilju koji smo si zacrtali u životu.

Nika, sretno ti dalje, uživaj u svakoj utakmici, treningu i želimo ti još puno minuta, koševa, ukradenih lopti i asistencija u ovoj najljepšoj igri na svijetu!


Share